Magyar Kortárs Irodalmi Csekkolda

Tabudöntés értelmesen: a családon belüli erőszak sosem derült égből csap le

2021. június 11. 14:36 - SzaVi

Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Az Apád előtt ne vetkőzz című könyv nehéz olvasmány. Egyszerű nyelven megírt, sokszor naturálisan ábrázolt, borzalmas jelentekkel tarkított, egy örök körforgás egyetlen ciklusának története. Tudod, miről fog szólni, ezért most arról fogok írni, hogy miért éri meg mégis legyőznöd a félelmed, szorongásod és viszolygásod, és kézbe venned Péterfy-Novák Éva ez idáig utolsó regényét.

pne.png

2019-ben, a könyv megjelenését követő első hónapban vettem meg a kötetet. Havonta emeltem le a polcról, de nem mertem kinyitni sem. Nézegettem, forgattam, mérlegeltem, de még a videófelvételeket sem bírtam végignézni, amelyek a könyvbemutató beszélgetésekről készültek. Most, egy napsütéses, madárcsiripelős, nyárfalevél-suhogós délelőttön elolvastam. A jelenlegi poszt rendhagyó módon nem „kritika” akar lenni – már amennyire a többi annak vehető –, hanem ajánló.

Borzalom érthetően, átélhetően

Péterfy-Novák Évát többször érte a kritika, miszerint az általában igen komoly témáit fennkölt irodalmi eszközökkel, a köznyelvtől elemelkedett stílusban kellene megírnia, az volna méltó a fajsúlyos történetekhez. Úgy hiszem, ez téves gondolkodás: pont, hogy az érhető, olvasmányos, egyszerű nyelv teszi lehetővé, hogy azok is érthessék a mondanivalót, átérezhessék a könyv szándékolt hatását, akik az elefántcsonttorony falán kívül rekedtek. Egy abúzált gyermek, vagy egy abúzált gyermek érzelmi és értelmi szintjén lévő felnőtt elbeszélő nem fog cirádás körmondatok és habzó jelzői szerkezetek halmozásával, kellemetes képtársításokkal élni – hiszen soha még nem találkozott ilyesmikkel. Fájdalmas, rettentő, de így hiteles.

Nincs okozat ok nélkül

Könnyű egy erőszaktevőre rásütni a bélyeget, hogy ő egy földre szállt gonosz, az elemi rossz, máglyán volna a helye, de ha megvizsgálnánk az ő okait, motivációit, vajon miket láthatnánk? Mennyi elhanyagolást, bántalmazást, erőszakot?

A kötet nagy bravúrja, hogy a cselekmény egy egyedi tragédia bemutatása helyett egy végtelen folyamat egyetlen ciklusát öleli fel. Mozaikszerűen látjuk, hogy egy áldozatból hogyan lesz elkövető, akinek az áldozata hogyan küzd a maga démonjaival – hogy ő maga már ne váljon elkövetővé, és folytassa ezt a rettenetes hagyományt. Ez a regény legütősebb vonása: megmutatja, hogy a szociálisan elhanyagolt, bántalmazásnak kitett emberek – ha nem szabadulnak időben – esélytelenné válnak egy más, bántalmazásoktól mentes életre. A regény áldozati szerepében megjelenő Eszter nevű karakter sorsának valódi tétje, hogy képes-e kitörni ebből a körforgásból.

Bátor írótól bátor olvasóknak

A regény nem hibátlan, de valamennyi problémája mögött egyetlen ok állhat: a könyvben megjelenő két életút valójában több mint fél tucat érintett beszámolója alapján összeálló egy-egy sorselegy. Éppen ezért maradhatnak benne történeti, motivációs lukak, apróbb repedések a karakterek viselkedésmintáján. Mindent egybe vetve példás munkává állt össze az Apád előtt ne vetkőzz. Péterfy-Novák Éva bátor könyvet szeretett volna írni, és ez maradéktalanul sikerült is. Bátraknak javaslom, hogy olvassák is az írásait.

A tabukról röviden, szomorúan

A minap napvilágot látott a hír, miszerint a kormánypárt a megalkotás alatt álló pedofiltörvénybe további tabuállító intézkedéseket is beleszőne - kifejezetten a homoszexuálisok ellen. Önmagában már az is elképesztően veszélyes, ha valamiképp a pedofíliát a homoszexualitással összemossák, de ennek eszközei külön aggasztóak.

Függetlenül a politikai megfontolásoktól, azt hiszem, kimondhatjuk, hogy a tabuk szaporítása nem vezet jóra. Vannak témák, amikről beszélnünk, vitatkoznunk kell, és vannak súlyos, egyenesen életbevágó problémák, amikre megoldásokat kell találnunk, ha egy jobb világban szeretnénk élni.

Péterfy-Novák Éva két regényében két súlyos szociális – eddig még nem törvény szerint tabu – témákat dolgozott fel, először a beteg gyermek születését egy „normális” családba, másodszor pedig a családon belüli erőszak egy minősített esetét. Példaértékűen mutatja be, mik rejlenek a tabuk mögött, és mik ellen érdemes – sőt, kell – tennünk.

Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a tabukat megdöntjük, nem pedig újakat állítunk a meglévők mellé. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://makics.blog.hu/api/trackback/id/tr9616589300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása