Magyar Kortárs Irodalmi Csekkolda

Így vedd rá magad, hogy többet olvass!

2023. január 01. 08:30 - SzaVi

makics_blog_8.jpg

Korábban már volt szó arról, hogy mit jelent a mentális egészségednek az olvasás. Ezt kiegészítendő arról olvashatsz, hogy miképp szakíts időt arra, hogy könyvek által fejleszteni tudd magad, és bővíthesd az általános műveltségedet. Könyvet olvasni idő- és koncentráció-igényes foglalatosság, éppen ezért érdemes rendszert vinni a hétköznapokba, és megteremteni a helyét és idejét, amikor ennek a hobbinak szentelheted a figyelmed.

Sokat dolgozunk, rendben tartjuk otthonunkat, családunkról és önmagunkról gondoskodnunk... lássuk be, sokunk számára nem épp előkelő helyen áll az olvasás a napi teendők listáján. (Tisztelet a kivételnek!) Arról már olvashattál, hogy miért is klassz időtöltés az olvasás: fejleszti a szókincset, a gondolkodásmódot, kaput nyit a világra, idegen kultúrákat és eszméket ismerhetsz meg általa, okít és képez, és nem utolsó sorban szórakoztat. Mindezek tudatában vegyük sorra, mit tehetsz annak érdekében, hogy többet olvass!

1. Mindig legyen nálad könyv!

Teremtsd meg a lehetőséget arra, hogy bármikor olvashass! Ne indulj el otthonról könyv nélkül, lehetőleg sehova. Az utazás a buszon, várakozás az orvosi rendelőben, postán, egy munkára vagy iskolára hangoló kávé elszürcsölése a még csendes asztalodnál mind-mind kiváló alkalom arra, hogy olvass. Hazafelé ritka jó levezető a kötelességek lerovása után, és legalább az időgyilkosnak számító utazást is tudod úgy alakítani, hogy az a magad örömére szánt pihenőidőnek is beilljen.

Az, hogy magaddal hordod az olvasnivalód, jelentősen megkönnyíti azt a törekvést is, hogy a napod alatt találj olyan holtidőket, amikor tudsz még olvasni. Lehet ez egy cigiszünet, ebédidő, áramszünet, a kollégád késése egy megbeszélésről vagy egy lukasóra. Hihetetlenül változatosan tudod beosztani az olvasási időd, ha akarod!

Ha a cipekedés nyűgje riaszt, válassz e-könyvet! Az is mellette szól, hogy óvja a fákat, sokkal kényelmesebben elfér az elegáns retikülökben, és egy rakás sztorit lehet tárolni rajta, amelyek közül kedvedre választhatsz mindig a hangulatodnak megfelelőt. Ha nem vagy a papír illatának fanatikusa, nem értékeled az olvasott mű súlyát a kezedben, nem okoz örömet az oldalak sercegése lapozáskor, ez a te megoldásod!

2. Tűzz ki magadnak napi olvasási célokat!

Az élet minden területén akkor tudsz fejlődni, ha az előzetesen kitűzött célokat eléred, sőt, fokozatosan felülmúlod. Így van ez az olvasásban is. Ha nem vagy a betűfalás szerelmese, érdemes először külön energiát fektetni abba, hogy felfedezd, milyen típusú könyvet szeretsz. Romantikus, történelmi vagy krimi? Ha szépirodalom, akkor női sors, életcél-keresés, vagy fejlődésregény? Kísérletezz, és tartsd szem előtt: a legfontosabb, hogy olvasáskor ne kényszert érezz, hanem könnyedséget és természetességet.

Tagadhatatlan, hogy ösztönzőleg hathat, hogy ha a közösségi média felületeiden megosztod, épp milyen könyvet olvasol. Még ha az amúgy hihetetlen akaraterőd egy pillanatra alább is hagyna, a beérkező kérdések és lelkesedő kommentek egytől egyig ösztönözni fognak, hogy értelmes válaszokat adj rájuk. Esetleg még arról is meggyőznek, hogy ha még nem tűnik elég izgalmasnak a sztori, érdemes továbbolvasnod.

3. Alakítsd ki a megfelelő körülményeket!

A legkényelmesebb és leglogikusabb megoldás, hogy otthon, elalvás előtt, a puha ágyikóban még olvasgatjuk az aktuális kedvenc kortárs magyar kötetünket. Ugyanakkor kár volna tagadni, hogy a bokros teendőink elvégzését követően ágyba már csak akkor jutunk, amikor az alvásra vagy olvasás helyett sokkal izgalmasabb tevékenységekre vágyunk. Nehéz megteremteni a csendes zugot, nap közben különösen. Ilyenkor a legjobb barátunk egy jól szigetelő fülhallgató és valami monoton zene, amely mellett nem esik nehezünkre a koncentráció.

4. Barátkozz egy fanatikussal!

Biztosan van a te ismeretségi körödben is olyan ember, aki rajong az írott betűkért, igazi mániákus, aki a vallási hittérítőket is megszégyenítő lelkesedéssel tud előadást tartani egy-egy szeretett történetéről. Barátkozz vele, hagyd, hogy meggyőzzön, és rád tukmálja egy-egy imádott könyvét. Olyan lesz számodra, mint egy mentális személyi edző, folyamatosan kérdezgetni fog, hogy hol tartasz a kötetben, mert remegve várja, hogy végre tagmondatonként kielemezhesse veled a könyvben történteket.

Persze ő is át tud esni a ló túloldalára, 18 könyvet egyszerre ne fogadj el tőle, és ha lehet, te is kerüld a könyvek párhuzamos olvasását. Sorozatokat is zavaró lehet párhuzamosan nézni, de még mindig egyszerűbb műfaj, mint a különféle nyelvezeteket implementálni, folyamatosan ügyelni a részletekre és a történet alakulására. Ha a kihívások rajongója vagy, próbálj mondjuk egy laza Garaczi-Háy-Márton kombót, kiváló gyakorlási elegy lehet.

5. Kösd össze az olvasást valamivel, amit szeretsz!

A Pavlov reflex kifejezés ismerős lehet neked is még kisiskolából: amikor Pavlov etetés előtt mindig megkocogtatta a kutyája tálját, egy idő után az állat automatikusan nyáladzani kezdett, ha csak meghallotta a hangot - függetlenül attól, hogy volt-e a tálkájában bármi. Az olvasás is működhet ehhez hasonlóan. Az persze nagyon eltérő, kinek mi jelenti a pozitív apróságot, amely kiegészítheti az olvasás élményét. Lehet egy habos tejeskávé, egy tálka gyümölcs, pohár jó bor, Mozart Éjjeli szonátája, a szobabicikli nem is annyira kényelmetlen nyerge, vagy a szíved választottjának horkolása. Így, ha később felbukkan a hétköznapjaidban a kapcsolt dolog, azonnal egy könyvet vagy magát az olvasásélményt társítod mellé. 

Már csak az a kérdés, hogy melyik kötetnek kezdj neki?
Szemezgess a rendre bővülő MAKICS blog nagy listájából!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://makics.blog.hu/api/trackback/id/tr7116043892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása