Magyar Kortárs Irodalmi Csekkolda

Őrület határán állsz? Olvass!

2022. december 17. 16:00 - SzaVi

Olvasással a mentális egészséged megőrzéséért

Köztudomású, hogy a rendszeres könyvolvasás jót tesz a mentális egészségednek. Pontosan milyen változásokat indít el benned, hogyan fejti ki pozitív hatásait az olvasás? Négy pontba gyűjtöttem neked. Ha úgy érzed, ideje csökkentened a folyamatos stresszt, esetleg leszámolnál a gyomrodban fortyogó őrületeddel, ne hagyd ki ezt a cikket.

makics_blogposzt_1.png

Megvan az érzés, hogy legszívesebben kiszakadnál a világból? Eleged van a szürke hétköznapokból, az állandó stresszből és változásokból, de nincs hova bújni előlük? Hiába bámulod a telefonod képernyőjét, csak nem érzed jobban magad tőle? Nem vagy vele egyedül. A könyvek segítenek. 

Újra megtanulhatsz fókuszálni egyetlen dologra 

A sokféle, szünet nélküli kütyühasználat és a brutálisra gyorsult, információáradattá vált világunk az emberek koncentrációképességét folyamatosan rontja. Egyre nehezebb hosszú távon - órákon keresztül - egyetlen dologra összpontosítani. Ennek a káros trendnek a megfordítására alkalmas az olvasás: a megfelelő könyv magával ragadja a figyelmed, elég ingert biztosít, de mivel nem terheli minden érzékszervedet, nem válik túl sokká. Ha rendszeresen mélyülsz el egy könyvben, engeded bele magad egy történetbe, észre fogod venni magadon, hogy egyre több időt tudsz eltölteni egyazon feladattal vagy teendővel anélkül, hogy megkattannál belé. 

Kreativitás és empátia grátiszba

Olvasás során, mentalizáció révén mások bőrébe bújhatsz, ami többet jelent, minthogy a főhősök mellett izgulod végig az adott történet eseményeit. Átveszed a szereplők érzéseit, a kihívásaikra magadban, öntudatlanul reflektálsz, keresed a megoldásokat, lehetőségeket, próbálod kiismerni a szereplők személyét. Emiatt óhatatlanul is javul a problémamegoldó képességed, rengeteget tanulhatsz más logikájába bepillantva. Továbbá a mentalizáció révén megtapasztalhatod, hogy mennyire másképp gondolkodhat egyazon dologról egy vagy több szereplő, mint te magad. Ez a tudás növeli az empátiádat és az együttérzésedet, jobb társalkodóvá és megértőbb baráttá tesz. 

Nyugtat az olvasás

Arról vitatkozhatnánk, hogy egy hátborzongató krimi vagy egy szívtépő dráma milyen - általában nem nyugodt - érzéseket kelt benned. Viszont az tény, hogy a stressz szintedet csökkenti az olvasás. Ennek oka, hogy a koncentrált olvasás során lassul a szívverésed, ellazulnak az izmaid, csökken a vérnyomásod. Akár 68%-kal csökkenhet a stressz szinted olvasással, ami azt jelenti, hogy ez a leghatékonyabb relaxációs tevékenység, amibe foghatsz.

Annyira leszel képes, amennyire a fantáziádból telik

 A Sapir-Whorf elmélet kimondja, hogy a nyelv, amellyel kifejezzük a világunkat - a szavak, amelyeket használunk a kifejezéséhez -, determinálja, hogyan látjuk, hogyan gondolkodunk róla. Gondolj bele, hogy az eszkimóknak számunkra megszámlálhatatlan sok kifejezésük van a hóra, amire nekünk alig pár akad! A gazdag szókincs, a kreativitás és az empátia együttesen táplálják, fejlesztik a fantáziádat, amely ahhoz kell, hogy többet, mást, újat és jobbat élhess meg a mindennapokban. 

Most már tudod, miért vétek nem olvasni.
Hogy időt is facsarhass rá az életedből, hamarosan hozok egy tippgyűjteményt! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://makics.blog.hu/api/trackback/id/tr4418004430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása