Magyar Kortárs Irodalmi Csekkolda

Három irodalmi értékteremtő: az elsőkötetesek, a költők és a véleményformálók sorozata

2020. július 23. 13:29 - SzaVi

makics_blog_5.jpg

A könyvsorozatoknak mindig lesz helye az olvasók polcain, hiszen eligazodást nyújtanak, és az általuk kedvelt műfajban vagy tematika mentén változatos, izgalmas irodalmi betekintést biztosítanak számukra. Számos nagyon jó példát láthatunk jelenleg is, ezek közül három a kortárs magyar irodalom egy-egy aspektusát tekintve hiánypótló támogatóként emelkedik ki.

Az alábbiakban nem a végtelen (plusz két spin-off) kötetesre duzzadó sztorikról lesz szó, hanem kiadói koncepciókról, tematikus könyvsorozatokról. Ebből rengeteg van a piacon. A teljesség igénye nélkül az ismertebbek közé sorolható a magyar- és világirodalmi klasszikusokat felvonultató Helikon Zsebkönyvek sorozat és a kortárs klasszikusokkal újjáéledt Magvető Zsebkönyvtár sorozat, amely megkerülhetetlen, a kortárs irodalom élő részeivé vált köteteket vonultat fel. Az Európa Könyvkiadó Világirodalom remekei könyvsorozatát aligha kell bemutatni – lefogadom, hogy mindannyiunk nagyszüleinek a polcán hever pár kötet ebből a kiadásból. Több másik sorozat után az Európa aktuális zsebkönyv-sorozata a Magvetőhöz hasonlóan saját (részint kortárs) irodalmi fundamentumokat kíván sorra venni.

Mindezeken túl van még három olyan sorozat, amelyek együttesen erős löketet adnak a kultúrafogyasztók számára, hogy igenis olvassanak minél több kortársat!

A legszebb gesztus a kortárs feltörekvők felé

A Scolar LIVE kezdő és újrakezdő szerzőknek ad lehetőséget, hogy színvonalas, minőségi formában megjelentethessék az írásaikat, a hazai kedvenc regény műfajától eltérően kispróza vagy líra műfajokban. Izgalmas és teljesen kiszámíthatatlan, hogy milyen írások kerülnek az ember kezébe ebből a sorozatból, de annyi biztos: a sablonos formákat elhagyó, friss megközelítésben, újszerűen megírt műveket találni köztük. A sorozat legismertebbje Mécs Anna 2017-ben debütált prózakötete, amely elnyerte a 2018-as év Margó-díját, azaz az év legjobb első kötete lett.

A szépirodalmi csúcs-kiadó lírasorozata végre előtérben

Nádasdy Ádám idén mind lírában, mint kisprózában nagyon sok elismerést zsebelhetett be. A tavaly megjelent Jól láthatóan lógok itt című kötete idén kiérdemelte az Aegon Irodalmi Díjat, ezzel reflektorfénybe hozva a kiadó Időmérték néven megjelentetett verseskötet-sorozatát. A zömében magyar, de pár külföldi költő egységes arculattal megjelenített kötetei átfogó képet adnak a költészet kiemelkedő alakjairól – legalábbis sokukról. (Ne felejtsük el, hogy a Jelenkor kiadó jegyez olyan népszerű tehetségeket, mint például Kemény Zsófi, Závada Péter vagy Simon Márton.)

Az Instagram-négysorosoknak hála reneszánszát éli a líra, de kérdés, hogy ez hosszú távon át tudja-e billenteni az itthoni prózarajongó olvasóközönséget a komfortzónáján túlra. Az biztos, hogy a Magvető oroszlánrészt vállal ebből a feladatból, és nem engedi elsikkadni ezt a fontos és méltánytalanul elhanyagolt irodalmi műfajt.

Sikkes zsebkönyv-sorozatnak álcázott világszemlélet

Egy-egy zsebkönyvsorozat erénye lehet, hogy általános bepillantást enged az adott kor preferált kultúreszményének részleteibe, ízlésvilágába, különös tekintettel a politikai beállítódásra és eszmei háttérre. Ehhez mérten a POKET zseniális összeállítás, a mai tizensok-huszonévesek legrelevánsabb témáit járja körbe: van itt szerelem, utazás a világban és az elme határain, Rejtő-kalandok és Háy-mélység, humor és tragédia, célkeresés és az élet értelmének pedzegetése, mindezt apró és designos kiszerelésben. A hamarosan-klasszikus szerzők mellett kortársak is fel-felbukkannak a sorozatban, elsősorban az antalógiákban.

A két éve tavasszal indított kezdeményezés rendkívüli előnye, hogy a kötetekhez olyan könnyű hozzájutni, mint egy buszjegyhez, áruk még mindig töredéke a könyvesboltban kapható társaiknak. Az sem hátrány, hogy az ország kultúrleányainak nagy szerelme, Vecsei H. Miklós és az ország kultúrhölgyeinek szerelme, Grecsó Krisztián a kezdeményezés két arca. 

Az alapítók sokszor, sok helyen elmondták, hogy olyan köteteket válogattak be a sorozatba, amelyek olvasása hozzátesz az emberekhez, fejleszti a személyiségüket, gondolatokat ébreszt bennük, és az irodalom szeretetére tanítja őket. A legutóbbi kiadásaik, az ifjúsági sorozat elindítása és a társadalmi kihívásokra, problémákra reflektáló kötetek mind arról tanúskodnak, hogy a csapat elkötelezett a definiált értékeik és céljaik mellett. Minden elismerés kijár a POKET-nek!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://makics.blog.hu/api/trackback/id/tr9516043284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása