Magyar Kortárs Irodalmi Csekkolda

A karakterépítés csúcsa: három rövid Márton László szöveg

2020. május 30. 11:15 - SzaVi

Márton László: M. L., a gyilkos

Három jelképesen összekapcsolódó történetet beszél el Márton László M. L., a gyilkos című kötetében, amelyek egyike sem a cselekményért érdekes – bár azért azok sem rosszak. Nem, Márton László ezen írások alapján (is) a szórakoztatóan gunyoros stílusáért, patikamérleget megszégyenítő arányosságérzékéért és a nagy könyvbe beleillő karakterépítéséért bravúros szerző. Kezdő íróknak példakép-jelölt, kezdő olvasóknak új világba nyújt betekintést.

ml.png

Az újrainduló Baumgarten-emlékdíj – és mellette sok egyéb díj – birtokosa Márton László, akiről a szépirodalmi körökön kívül kevéssé hallani: a felkapott, mainstream magyar írók sorába ritkán emelik be a nevét, legyen szó pl. az Aegon Irodalmi Díj vagy a Libri irodalmi díjak kapcsán, és a Margót sem vele hirdetik. Pedig parádésan jó humorú, kifinomult és vérprofi kortársunk! Bármiről is ír, az komplex, érdekes és egyedi lesz, ezt pedig sokan nem képesek elérni.

Személyes vonatkozás: egy időben hetente párszor bejártam a Könyvudvar nevű belvárosi könyvesboltba, ahol négy-öt Márton-kötet minden alkalommal a kezem ügyébe került. Mindaddig viszont egyre sem ruháztam be, ameddig nem kezdtem el a Werk Akadémia szépíró kurzusát, ahol ameddig a vírus keresztül nem húzta a tantervet, ő is egyike volt a tanároknak. Két könyvre esett a választásom: egy Ne bánts, Virág című füzetkére és a két kisregényből és egy elbeszélésből álló kötetre, az M. L., a gyilkosra. Előbbinek a sokféleképpen érthető címe fogott meg, utóbbiban pedig az a tökös húzás, hogy a saját monogramjával ellátott főhőst állít be gyilkosként! A szerző ikonikus-ironikus gondolkodása már ennyiből sugárzik. Alig várom, hogy a többi könyvét is olvashassam! 

Nyolc érv amellett, hogy elolvasd az M. L., a gyilkost

Egy gyilkos katona, egy korlátozottan megfontolt gondolkodású, értelmiségieskedő pár gyermekekkel és öt férfisors. Nyolc karakter, akinek az élettörténete (a házasok esetén a családdá válásuk közös története) bontakozik ki pár, sokszor egyenesen lényegtelennek tűnő, mégis személyiségátformáló, apróbb eseményen keresztül.

Az elbeszélő két történetben jelenik meg, a vele történtek mégis csak az utolsó, Közepes fogorvos címűben emelkednek a történet szempontjából relevánssá. Ez az írói megoldás kifejezetten jót tesz a szövegeknek, több teret ad a karakterek árnyalásának, noha azok többségében nem mennek, fejlődnek előre - viszont olyan rétegelt, átfogó képet kaphatunk rólunk, amelyet író ritkán képes ennyire hitelesen megfesteni.

A gyilkos nem lesz egy percig sem szimpatikus, mégsem vetjük meg, nem érzünk iránta szánalmat, nem nevetjük ki, talán meg sem értjük. A pár gondatlanságát és felelőtlenségét a gyermekek iránti szeretetük, a családi összetartásuk sem enyhíti, mégis semlegesek, távolról érdekesek maradnak a szemünkben. A férfisorsok esetén megérthetjük, tiszteletben tarthatjuk az érzéseiket, felnézhetünk rájuk vagy lenézhetjük őket, sajnálhatjuk és kesereghetünk velük a tudatosított vagy csak érzett nyomorukban.

Mindezt csak egy igazán jó író képes így felvonultatni.

Ajánlom a kötetet, de nem mindenkinek!

Ha író akarsz lenni: olvasd el, jegyzeteld ki a tételmondatokat, jegyezd meg, hogyan hathat az emberekre egy-egy apró mozzanat, és figyeld meg alaposan a karakterárnyalatokat! 

Ha tágítanád az olvasói spektrumod: olvasd el, hogy lásd, mi mindent adhat neked egy könyv egy jó történeten túl is!

Ne olvasd el: ha nem érdeklődsz a nyelvi árnyalatokért, nem érdekelnek a különböző karaktertörténetek. A nagy ütéserejű történetek nem itt várnak rád.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://makics.blog.hu/api/trackback/id/tr6215715330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása